Halmstads yttre pirarm


« Tillbaka

Om området

 

Här är fisket bra året om men under fredningstiden mellan 1 oktober och 1 april får man endast fiska på utsidan av vågbrytaren.

Vintertid är fisket efter skrubbskädda och torsk stundtals fint men det gäller att ha tålamod. Du fiskar bäst med bottenmete agnat med räka under denna period. Fiskarna kan vara lite köldstela och det kan ta en stund efter att du kastat ut innan de hittar betet.

Under våren, från april och framåt så kommer ofta fisket efter plattfiskar av olika arter igång ordentligt och du kan också ha fint fiske efter öring men tänk på att bara ta de som är tjocka och silverfärgade då mörka långsmala fiskar är utlekta och inte smakar alls lika bra. Minimimått på öring är 45cm. Öringen är lättare att ta på spinnfiske med drag eller fluga.

På sommaren kommer fisket efter plattfisk av sig lite men istället kan man fiska med framgång efter tjockläppad multe, makrill och fjärsing. Multen känner man igen på att det är stora långsamma fiskar som simmar nära ytan. De är mycket försiktiga och fångas nästan bara på fluga eller mete med bröd. Makrill kan du spinnfiska med makrillhäckla och ett skeddrag eller flötesmeta efter med småsill som bete. Stundtals går fjärsingen in emot piren och kan vara svår att undvika. Var då väldigt försiktig eftersom fjärsingen har taggar som innehåller gift både på gällocken och i den främre ryggfenan. Fjärsingens stick är ungefär lika giftigt som en huggorms bett och blir du stucken bör du uppsöka läkare. Fjärsingen är dock en mycket god matfisk nästan helt utan ben och med en lång tång slår du ihjäl fisken och håller den på säkert avstånd. Med en sax kan du snabbt klippa av huvud och ryggfena på fisken och därefter få en mycket fin middag.

I höstmörkret kan torsken gå in mot land på kvällarna och då är jiggfiske efter torsk ibland riktigt bra med dagens mått mätt. Även plattfisken kommer igång igen och det kan vara riktigt bra öringfiske under kvällarna men glöm inte att öringen fredas från och med 1 oktober. Många stimfiskar så som sill, gråsej och makrill kan här gå att fiska med framgång med sillhäckla under hösten. Metet efter multe och id är fortfarande bra en stund in på hösten. Multen är en fin matfisk medan iden bör undvikas då de ofta simmar upp i vatten med mer föroreningar och dessutom inte är noga med vad de äter. Under hösten fångas ofta fiskar som inte tillhör den vanliga faunan. Staksill, havsabborre, hälleflundra och fenknot är några av de arter som dyker upp här och som kan vara intressanta att rapportera. Är du osäker på vad du har fångat så kan du alltid kolla upp det med fisknyckeln - Sportfiskarnas gratisapp som beskriver Sveriges samtliga fiskarter.

 

Texten är skriven av Hans Lindqvist på Sportfiskarnas regionkontor i Göteborg

Läs mer om deras verksamhet på www.sportfiskarna.seHushållningssällskapet  Fiskeområde Halland Region Halland Europeiske fiskefonden Länsstyrelserna